Tussen 1 november en 6 december 2021 kon je online reageren op 8 stellingen over de binnenstad. Deze stellingen gingen over groen, bezienswaardigheden, cultuur, uitgaan en evenementen, de grachten, leegstand en bereikbaarheid voor auto’s, voetgangers en fietsers. De stellingen beschreven elk een richting waar Den Haag voor zou kunnen kiezen. Bij elke stelling konden respondenten hun antwoord toelichten.
Op deze pagina lees je de eerste resultaten uit Binnenstadslab Online. Meer gedetailleerde resultaten volgen in januari. Hier vind je alvast informatie over de respondenten, gemiddelde scores op de vraag aan welke drie wensen de gemeente vooral geld moet uitgeven en 2 verschillende citaten voor alle 8 stellingen.
De bevindingen van Binnenstadslab Online zijn verwerkt in de hoofdtekst van het Binnenstadsplan 2030. Zo heeft de gemeente naar aanleiding van de input bijvoorbeeld het belang van bereikbaarheid voor de fietser extra benadrukt. Daarnaast worden de resultaten van Binnenstadslab Online gepresenteerd in Bijlage 3 van het Binnenstadsplan.
De gemiddelde leeftijd van de respondenten is 45 jaar.
De verdeling per doelgroep van de 1028 respondenten.
Hoe vaak bezoeken de respondenten de binnenstad?
Deze redenen noemden de respondenten voor hun bezoek (meerdere antwoorden mogelijk).
“Bezoekers moeten ook zelfstandig deze locaties kunnen vinden; bewegwijzering geeft ook het belang aan dat wij eraan hechten. We zijn er trots op, dus kom kijken wat voor een moois onze stad biedt!”
“Die rustige, verborgen plekjes zijn juist leuk voor de bewoners omdat ze nog rustig zijn (overigens ook voor de werknemer die lunchpauze op een bankje buiten geniet). De binnenstad is al ontzettend druk. Geef de bewoner ook iets, denk niet alleen aan de externe bezoeker!”
“Leegstand is een slechte zaak en extra bewoners geeft het gebied een groter kloppend hart. Past ook in de trend van online werken/ shoppen dat ruimtes gebruikt gaan worden voor wonen of activiteiten.”
“Meer studenten en 1-persoonhuishoudens zorgt voor minder leefbaarheid en overbelasting van de binnenstad. Het zou goed zijn om ruimte te maken voor koopwoningen voor gezinnen in de binnenstad, die zorgen voor meer diversiteit en hebben meer binding met de plek en zorgen meer voor de omgeving.”
“Daar moet fors in geïnvesteerd worden. Met een gemeente die durft. Te veel evenementen zijn door de gemeenten verplaatst of afgelast vanwege onbekende veiligheidsredenen. De gemeenten moet ook investeren in kwalitatieve evenementen, gericht op cultuur en jongeren. Den Haag bruist, daar is nog veel werk aan de winkel!”
“Maak van de (Binnen)Stad geen festivalterrein. Wanneer er een concert of zo'n dansfeest op het Malieveld is, dan zitten wij in huis weg te dreunen en kan je niet eens op je balkon zitten. Denk aan de bewoners. Prima als er goede geïsoleerde clubs komen. Maar houd herrie binnen. Zo min mogelijk versterkte muziek en andere evenementen waar je "heerlijk" van kan meegenieten.”
“Voetgangers meer ruimte en voorrang: ja graag! Maar ook in samenhang met goede en logische paden voor fietsers - OOK in de binnenstad. Voetgangers lopen vanzelf wel, het is juist de fietser die meer aandacht en faciliteiten verdient. Schoner vervoer is er niet, dan moet je ze niet gaan weren. Dirigeren: prima. Omleiden not so much.”
“Voetgangers hebben voldoende ruimte. De mix van vervoer is in evenwicht. Verschuiving naar meer voetgangers zorgt niet voor meer evenwicht, maar slechts voor het weren van anderen (die mogelijk net verder van het centrum wonen).”
“De binnenstad moet minder aantrekkelijk moet worden om doorheen te racen. We hebben nu racebanen gecreëerd waar je als voetganger doorheen moet rennen. Maar om het fietsen te verbieden gaat mij te ver. In de binnenstad hoor je gewoon niet snel te fietsen. Een fiets is daar comfort of noodzakelijk als je slecht ter been bent.”
“Mijn bakfiets is mijn ‘binnenstadsauto’ om kinderen naar zwemles, sporten, musea, te brengen. Ik vind het heel stom als fietsen niet gefaciliteerd worden want zeker een elektrische vervangt heeeeeeel veeel auto’s. Op dit moment is het schandalig dat ik met bakfiets bij iedere fietsenstalling/vak weggestuurd wordt. Met een auto zou ik makkelijker in de stad parkeren.”
“Stop met het weren van auto's, fietsers en het slechts proberen in te zetten op voetgangers. Voor het levendig hebben en maken van de binnenstad is een diversiteit van mensen nodig. Niet slechts de centrumbewoner die kan slenteren naar de hippe latte-bar om de hoek.”
“Goed plan, mits goed uitgevoerd. Parkeren buiten de stad moet hiervoor zeer aantrekkelijk worden gemaakt door lage prijzen. Wel moet er voldoende plek zijn voor mensen die slecht ter been zijn en niet met het ov naar de stad kunnen komen.”
“Vreemde stelling. Ja, ik wil (meer) groen in de stad. De groenste stad van Nederland is overdreven. Den Haag is al behoorlijk groen, maar dat is erg wijkgericht (hoe duurder de wijk hoe groener). Dat i.i.g. beter verdelen. Omdat het ook steeds drukker wordt en warmer zeker inzetten op behoud (zeer dringend!), uitbreiding waar mogelijk (groenstroken, groene daken, steenbreek, tuintjes, etc.) vanwege luchtkwaliteit en oververhitting.”
“Voor ‘groen’ ga je maar naar een park of een dorp. Den Haag is een stad.”
“Ik vind de stelling te extreem. Voor mij is het meer: Grachten worden onderdeel van de Haagse beleving zodanig dat Den Haag ook bekend staat om zijn grachten net als A'dam en Utrecht. Je kan ook van een gracht genieten zonder er te ontmoeten. 'De' ontmoetingsplekken zijn voor mij meer het groen dat extra komt. En dat stijgend gebruik van grachten mag niet ten koste gaan van de waterkwaliteit en de flora en fauna. Plus geluidsoverlast van alcohol drinkende sloopbestuurders waar je in Amsterdam gek van wordt.”
“Waarom moeten de grachten nou weer een ontmoetingsplek worden? Mogen de grachten niet gewoon zijn zoals ze zijn? Moet er weer entertainment en amusement komen? Stadsdistributie lijkt me prima, dat is functioneel.”
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe resultaten? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Wil je op de hoogte blijven over het binnenstadsplan en wanneer je kunt meedoen? Vul dan je e-mailadres in.