Spring naar inhoud

De thema's voor Binnenstadsplan 2030

Het Binnenstadsplan 2030 geeft antwoord op de belangrijkste vragen en zaken die nu op de binnenstad afkomen en bouwt voort op het vorige binnenstadsplan. Kennislab en Binnenstadslab dachten al eerder na over belangrijke thema's voor 2030. Daar zijn 5 hoofdthema’s uitgekomen. In november horen we graag jouw mening hierover. Lees op deze pagina wat de 5 thema's zijn.

1. Uniek door diversiteit

De levendigheid van de binnenstad is een belangrijk onderwerp. Wat is er allemaal te doen? Wat kun je er zien en meemaken? Waar kun je rustig bijkomen en waar is het gezellig druk? Vergeleken met andere grote steden is Den Haag heel gevarieerd en daardoor aantrekkelijk voor verschillende mensen. Hoe versterken we dit? Kennislab en Binnenstadslab zien de toekomstige Haagse binnenstad als een plek die uniek is door diversiteit. Diversiteit in activiteiten, culturen, sfeergebieden zoals Chinatown, mensen en achtergronden. Daarmee staat Den Haag straks nationaal en internationaal op de kaart.

Foto: Marketing Haagse Binnenstad / Minou Spliet

Op deze foto zie je een meeuw op de voorgrond. Op de achtergrond zitten mensen gezellig op een terrasje.

2. Economisch sterk

In de binnenstad werken zo’n 45.000 mensen en jaarlijks komen zo’n 30 miljoen mensen op bezoek. De laatste jaren groeit het aantal mensen dat in en rond de binnenstad woont, werkt en studeert. Om dit allemaal in goede banen te leiden, zijn keuzes nodig. Hoe groot mag de binnenstad worden? Is er voldoende kantoorruimte en van de juiste soort? En winkels? En hotels? Kortom, hoe blijft de economische motor gezond en in evenwicht draaien? De binnenstad als economisch gebied is in de toekomst bruisend en sterk. Een kerngebied voor de Randstad en een enorme trekker voor bezoekers uit de regio.

Foto: Marketing Haagse Binnenstad / Jurjen Drenth

Op deze afbeelding staat de winkel The Sting.

3. Voorrang voor voetgangers

Vind je het ook zo lekker om door de binnenstad te wandelen? Kennislab en Binnenstadslab zien de Haagse binnenstad in de toekomst graag als de meest voetgangersvriendelijke van Nederland. Daar is veel voor te zeggen. Een ruim, comfortabel en meer aaneengesloten wandelgebied is nu eenmaal aantrekkelijk en vriendelijk voor iedereen die er komt. Maar wat betekent dat voor de bereikbaarheid van de binnenstad? Moeten voetgangers voorrang krijgen op de auto, fiets en het OV? Hoe zit het met de doorstroming van verkeer? De bevoorrading van winkels? En wat betekent het voor de parkeergarages?

Foto: Marketing Haagse Binnenstad / Wouter de Wolf

Een moeder wandelt met haar dochter door de Haagse winkelstraat.

4. Een gezonde binnenstad

Een gezonde(re) balans tussen groen, stenen en water is belangrijk voor de toekomst van de de binnenstad. Wat staat waar? En hoe is het verdeeld? Kennislab en Binnenstadlab willen kijken hoe we dit in de toekomst nog beter inrichten. Kunnen we de grachten bijvoorbeeld gebruiken voor de bevoorrading van winkels? Wat denk je van meer groen en minder steen in de binnenstad? Lekker koel in de zomer. Kennislab en Binnenstadslab zien de Haagse binnenstad graag als de gezondste van de Randstad.

Foto: Marketing Haagse Binnenstad / Minou Spliet

Mensen zitten aan de rand van de gracht te genieten van het lekkere weer.

5. Gastvrije huiskamer van de stad

De Haagse binnenstad is de plek die íédere inwoner van de stad zijn of haar thuis mag noemen. Dat betekent nogal wat. De ene huiskamer is de andere niet. Hoe breng je al die behoeften en wensen samen? Hoe zorg je dat iedereen zich welkom voelt? En er gemakkelijk kan komen én verblijven? Hoe bevorder je dat al die mensen zich ook samen thuis voelen in de binnenstad? De Haagse binnenstad van de toekomst is dé huiskamer van en voor alle Hagenezen en Hagenaren en is de meest gastvrije binnenstad voor bezoekers uit de wijde regio.

Foto: Marketing Haagse Binnenstad / Wouter de Wolf

Mensen zitten op een bank onder een boom.

Login om verder te gaan

Houd mij op de hoogteOpnieuw

Annuleren