Spring naar inhoud

Veelgestelde vragen

Heb je vragen over Binnenstadsplan 2030 of het gebruik van deze website? Kijk dan eerst of je vraag op deze pagina wordt beantwoord.

Zo niet, stuur dan een e-mail naar 2030@binnenstad-denhaag.nl

Wat is een binnenstadsplan?

In een binnenstadsplan staan de belangrijkste aandachtspunten voor de komende 10 jaar. De gemeente wil dan vooral op die punten extra vooruitgang boeken. In het vorige binnenstadsplan waren dit bijvoorbeeld belangrijke punten: meer woningen en fijner wonen, versterken en uitbreiden van de winkels en horeca en meer cultuur.

> Lees het vorige binnenstadsplan

Waarom een binnenstadsplan?

De binnenstad is niet alleen voor bezoekers en toeristen. Het is ook de 'huiskamer van Den Haag'. Mensen wonen, werken, ontspannen en studeren er. De binnenstad speelt dus een belangrijke rol in onze stad en in de Haagse economie. Gemiddeld komen er zo'n 30 miljoen bezoekers per jaar. Dat zorgt voor 45.000 banen. Om te zorgen dat het gebied ook in de toekomst blijft bloeien, wordt er elke 10 jaar een binnenstadsplan gemaakt. Elke periode heeft namelijk zijn eigen nieuwe uitdagingen.

Wie maken het Binnenstadsplan 2030?

De gemeente en Stichting Binnenstad maken het Binnenstadsplan samen met bewoners, ondernemers, vastgoedeigenaren, studenten en eigenlijk iedereen die weleens gebruikmaakt van de binnenstad. Dus ook met jou.

De gemeente en Stichting Binnenstad voeren sinds begin dit jaar al gesprekken. Dit doen ze in de vorm van 2 'labs': een Kennislab met experts en een Binnenstadslab met allerlei gebruikers van de binnenstad. In de labs onderzoeken ze wat belangrijke aandachtspunten zijn voor de komende paar jaar. Daarmee kunnen ze straks gerichter naar jouw mening vragen op deze website. Alle bijdragen verwerken ze uiteindelijk in het Binnenstadsplan 2030. De gemeenteraad beslist volgend jaar definitief over het plan.

> Lees meer over Binnenstadslab en Kennislab

Wanneer en hoe kan ik meedoen?

Iedereen die weleens in de binnenstad komt, kon van 1 november t/m 6 december 2021 hun stem laten horen via Binnenstadslab Online. Het maakt niet uit of je in Den Haag woont, werkt, studeert of op bezoek bent om te winkelen. Hoe kon je meedoen? Op deze website kon je jouw mening geven over 8 keuzes en laten weten welke je het meest belangrijk vindt. Ook was er ruimte om jouw eigen ideeën te delen over de binnenstad.

In september 2022 is het Binnenstadsplan 2030 klaar, maar nog niet definitief. Er komt eerst een Stadsgesprek waarin we het met elkaar hebben over wat er (verder) nog nodig is om de wensen voor de binnenstad waar te maken.

Wil je graag op de hoogte blijven?

> Houd mij op de hoogte

Kan ik ook fysiek/offline meedoen aan Binnenstadslab Online?

Tussen 1 november en 6 december 2021 liepen we op verschillende momenten door de stad om mensen te vragen deel te nemen aan Binnenstadslab Online. Meedoen gebeurde altijd via de website, zodat we de resultaten sneller kunnen analyseren, maar we hebben uiteraard geholpen bij het online beantwoorden van de vragen.

Wat gebeurt er met de resultaten van Binnenstadslab Online?

Op deze website presenteren we de definitieve resultaten. Dit bestaat ten eerste uit een overzicht van de deelnemers aan Binnenstadslab Online: hoeveel mensen hebben hun mening gegeven? Waar komen ze vandaan? Hoe oud zijn ze? En daarnaast beschrijven we de belangrijkste resultaten per onderwerp. Ook leggen we uit hoe je mening een plek krijgt in het Binnenstadsplan.

Wat zijn de aandachtspunten voor dit binnenstadsplan?

Nog niet álles wat belangrijk is voor 2030 staat vast. Daarvoor willen de gemeente en Stichting Binnenstad eerst ook jouw mening weten. Maar uit de gesprekken met Kennislab en Binnenstadslab blijkt dat de onderwerpen wonen, cultuur, verkeer en een fijne leefomgeving extra aandacht verdienen. Dit komt samen in de volgende thema's:

Uniek door diversiteit: de binnenstad heeft veel te bieden qua activiteiten, culturen, sfeergebieden zoals Chinatown, mensen en achtergronden. Hoe versterken we dit?
Economisch sterk: hoe houden we de economie in de binnenstad veerkrachtig en gaan we om met nieuwe ontwikkelingen en behoeften?
Voorrang voor voetgangers: moet de voetganger meer ruimte krijgen in de binnenstad van de toekomst?
Een gezonde binnenstad: hoe maken we de binnenstad gezonder met meer groen en meer water?
Gastvrije huiskamer van Den Haag: hoe maken we van de binnenstad een ‘huiskamer’ waar iedereen zich thuis voelt?

Verder spelen er nog grote ontwikkelingen in de stad, die ook een plek in het plan moeten krijgen:

de renovatie van het Binnenhof;
de inrichting van het Central Innovation District (CID);
de ontwikkelingen van de Binckhorst.

Meer weten? 

> Lees hier meer over de thema's

Waar is de binnenstad?

De binnenstad omvat het gehele gebied binnen de grachten (wijk 28). Dit is van oudsher de Haagse binnenstad. Bij de ontwikkeling van het Binnenstadsplan 2030 bekijken we of het wenselijk is om meer verbindingen te leggen naar gebieden die net buiten de binnenstad liggen. Deze gebieden, die steeds belangrijker worden voor wonen, werken en recreëren, kunnen de binnenstad versterken en andersom.

> Bekijk hier een kaart van het gebied

Als het Binnenstadsplan 2030 is vastgesteld, wie voert het dan uit?

Alle organisaties die (samen)werken in de binnenstad voeren het Binnenstadsplan uit. Denk aan de gemeente, Stichting Binnenstad, ondernemers, vastgoedeigenaren, Marketing Haagse Binnenstad, The Hague & Partners, culturele instellingen en evenementenorganisatoren.

Wat is het verschil tussen het Binnenstadsplan 2030 en de Wijkagenda Centrum?

Het Binnenstadsplan 2030 is voor iedereen die gebruikmaakt van de binnenstad. De uitvoering ervan is in handen van alle organisaties die (samen)werken in de binnenstad. De Wijkagenda Centrum is alleen van en voor bewoners van het Stadsdeel Centrum. Zij kunnen iedere 3 jaar nieuwe aandachts- en actiepunten over fysieke en sociale veiligheid 'op de agenda' van de gemeente zetten.

Wat merk ik straks van het nieuwe Binnenstadsplan?

Wat je er van merkt hangt af van de keuzes die uiteindelijk worden gemaakt, onder andere door jou en iedereen die meepraat. Als er bijvoorbeeld wordt gekozen voor 'voorrang voor voetgangers', rijden er straks minder auto's door de binnenstad. Ook zullen er wat veranderingen zijn in wat je kunt doen en beleven in de binnenstad.

Hoe veilig is deze site?

Binnenstadsplan 2030 neemt maatregelen om misbruik van en ongeautoriseerde toegang tot persoonsgegevens te beperken. Meer weten over privacy en beveiliging van persoonsgegevens? Lees dan onze privacyverklaring.

De site werkt niet goed. Waar moet ik dit melden?

Vervelend dat de site niet werkt. We willen dit snel oplossen. Stuur een e-mail naar 2030@binnenstad-denhaag.nl. Geef een korte uitleg waar het mis gaat en eventueel de link van de pagina waar het over gaat. We proberen het probleem dan zo snel mogelijk op te lossen.

Login om verder te gaan

Houd mij op de hoogteOpnieuw

Annuleren